Σελίδες

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΈΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Δημοτική Συνεργασία του κ. Καραγιάννη , Επικεφαλής του Δήμου Λαγκαδά 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαγκαδάς 10 Οκτωβρίου 2015
Πραγματική έκπληξη προκαλούν οι πρόσφατες αναφορές σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το κόστος των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Λαγκαδά.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΚΕΛ υλοποιώντας για το 2015 (όπως προβλέπει ο νόμος) τον προϋπολογισμό που ψήφισε η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου, ύψους 120.000€, κατάφερε μειώνοντας το κόστος των εκδηλώσεων να χρηματοδοτήσει τριπλάσιο αριθμό δράσεων σε σχέση με αυτές που προβλέπονταν, σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά.
Απορίας άξια είναι επίσης, η αναφορά σε ονόματα καλλιτεχνών όπως Θώδη και Στικούδη. Η εμφάνιση της Θώδη ως γνωστόν ΔΕΝ  χρηματοδοτήθηκε ούτε από την ΔΗΚΕΛ, ούτε από τον Δήμο Λαγκαδά. Η δε συναυλία Στικούδη έγινε το έτος 2011 επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
Όσον αφορά στην αναπαλαίωση των διατηρητέων κτιρίων στην περιοχή μας, είναι μια ευαισθησία την οποία η σημερινή Διοίκηση του Δήμου εμπράκτως συμμερίζεται. Το αποδείξαμε άλλωστε με πράξεις και όχι με ευχολόγια. Η άρτια τεκμηριωμένη πρόταση του Δήμου Λαγκαδά ήταν από τις ελάχιστες σε όλη την χώρα, που κατάφεραν να προκριθούν και να αξιολογηθούν θετικά από το Πράσινο Ταμείο, καθιστώντας τον Δήμο μας δικαιούχο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την απόκτηση του διατηρητέου κτιρίου «Αλευρόμυλος Γεωργιάδη» με εγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης 256.822€.
Δεν περιμένουμε την αναγνώριση αυτής της επιτυχίας, αλλά δυστυχώς φτάσαμε στο άλλο άκρο και κάποιοι ήδη έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το κτίριο θα ρημάξει από την αδιαφορία που ΘΑ δείξουμε! Εμείς, που πριν το αποκτήσουμε ξεκινήσαμε διαδικασία καθαρισμού του, ήδη από τους προηγούμενους μήνες.
Τουλάχιστον αφήστε μας πρώτα να ολοκληρώσουμε την διαδικασία απόκτησής του. Δώστε μας χρόνο να κάνουμε τις αναγκαίες μελέτες αναπαλαίωσής του, στην συνέχεια να αναζητήσουμε προγράμματα χρηματοδότησης και έπειτα κρίνετέ μας!
Και φυσικά η άποψη ότι επελέγη μόνο ο Μύλος Γεωργιάδη και εσκεμμένα αφέθηκαν τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρια στα «αζήτητα», αντίκειται από μόνη της σε κάθε λογική.  Κάθε καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται ότι ο Δήμος μας, αφενός αδυνατεί να αγοράσει όλα τα διατηρητέα κτίρια του Δήμου μας που ανήκουν σε ιδιώτες, αφετέρου το κόστος μελετών και αποκατάστασης κτιρίων που ανήκουν ήδη στον Δήμο μας είναι απαγορευτικό. Οι αόριστες αναφορές για δήθεν επιτεύγματα άλλων δήμων που κατάφεραν να αναπαλαιώσουν όλα τα διατηρητέα κτίριά τους, δημοτικά και ιδιωτών, δεν ευσταθούν. Οι ελάχιστες περιπτώσεις όπου έγιναν παρεμβάσεις σε εκεί δημοτικά διατηρητέα κτίρια, ανήκουν σε εποχές του μακρινού παρελθόντος και σε συγκεκριμένα προγράμματα Leader και ΟΠΑΧ τα οποία αφορούσαν ορεινές περιοχές και δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αξιοποιηθούν στον τότε Δήμο Λαγκαδά και σημερινή Δημοτική Ενότητα.
Και σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:
Πρώτον: είναι αδύνατη η παρέμβαση του Δήμου σε διατηρητέο που ανήκει σε ιδιώτη.
Δεύτερον: στο 2015 καλό είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι οι προτεραιότητες στην κοινωνία μας είναι η στήριξη των αδυνάτων κοινωνικών ομάδων και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Σήμερα, πάνω από τα κτίρια είναι οι άνθρωποι, οι συνδημότες μας και οι ανάγκες τους. Ωστόσο, εμείς δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση έργων αναπαλαίωσης και αναστήλωσης δημοτικών διατηρητέων κτιρίων από Εθνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που πρόκειται να ανοίξουν (Πράσινο Ταμείο, Interreg, Leader, ΕΣΠΑ).
Θα είχε τέλος πραγματικό ενδιαφέρον να ακούγαμε για μια φορά έστω κάποια πρόταση από αυτούς που μας ασκούν σήμερα κριτική για συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις ενίσχυσης των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται.
Δε θα το κάνουν. Γιατί όπως γίνεται αντιληπτό, η παράθεση δημοσίως αορίστων απόψεων και επικρίσεων είναι εύκολη και τελείως ανώδυνη.
Η νέα Διοίκηση όμως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, ότι επιλέγει τον δρόμο της οργάνωσης, του προγραμματισμού και της υλοποίησης βάσει συγκεκριμένων και ρεαλιστικών στόχων.
Θα ελπίζαμε λοιπόν κάποια στιγμή να σταματήσουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού και τα μεγάλα λόγια. Θα ελπίζαμε σε μια βάσιμη κριτική και σε μια ειλικρινή πρόθεση συνεργασίας, την οποία είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε προς όφελος των συνδημοτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.