Σελίδες

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Επιστολή του δήμου Βόλβης στον Δ. Βίτσα για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι



Επιβεβαιώνει ότι το πρ. δημοτικό σχολείο Βαγιοχωρίου, όπου θα δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Βόλβης

Ο δήμος Βόλβης, με επιστολή του προς τον συντονιστή του Διυπουργικού για το Προσφυγικό, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης της 5ης Απριλίου 2016, με την οποία συναινεί στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο πρώην δημοτικό σχολείο του Βαγιοχωρίου.

Στην επιστολή του ο δήμος Βόλβης, χαρακτηρίζει «εσφαλμένη» την άποψη του δήμου Λαγκαδά, ότι η συγκεκριμένη περιοχή υπάγεται σε αυτόν. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Το σύνολο της ως άνω έκτασης περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλβης και συγκεκριμένα στα διοικητικά όρια της τέως Κοινότητας Νυμφόπετρας, η οποία αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Βόλβης, όπως τα όρια αυτά καθορίσθηκαν, με την υπ' αριθμό 2/20-04-1961 Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων (άρθρου 12 παρ. 1 του Δημοτικού Κοινοτικού Κώδικα, όπως τότε ίσχυε), την οποία, μαζί με το συνημμένο σ' αυτή σχεδιάγραμμα, απέστειλε στο Δήμο μας, το Τμήμα Περιουσίας, της Διεύθυνσης Οικονομικών Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών, με το υπ' αριθμό πρωτ. 11638/12-04-2016 έγγραφό του, σε απάντηση του υπ' αριθμό πρωτ. 6.197/11-04-2016 εγγράφου μας.
Με την απόφαση αυτή του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων, χαράχθηκαν οριστικά τα διοικητικά όρια, μεταξύ της τότε Κοινότητας Νυμφόπετρας, στην οποία ανήκε ο Οικισμός Βαγιοχωρίου, που σήμερα ανήκει στο Δήμο Βόλβης, και της τότε Κοινότητας Ασκού, η οποία σήμερα ανήκει στον Δήμο Λαγκαδά, με αναφορά σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και τριγωνομετρικά σημεία, τα οποία αποτυπώθηκαν στο συνημμένο στην απόφαση αυτή σχεδιάγραμμα.
Προς άρση κάθε αμφιβολίας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας εφάρμοσαν τα συγκεκριμένα σημεία, που καθόρισε η ως άνω υπ' αριθμό 2/20-04-1961 Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων, για να χαράξει τα διοικητικά όρια μεταξύ των τέως Κοινοτήτων Νυμφόπετρας και Ασκού, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο σχεδιάγραμμα που συνοδεύει την άνω Απόφαση, επί των σύγχρονων ορθοφωτογραφιών της περιοχής, που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου (Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.) και αποτύπωσαν, στις ορθοφωτογραφίες αυτές, τα υφιστάμενα διοικητικά όρια, μεταξύ του Δήμου Βόλβης και του Δήμου Λαγκαδά, με συνεχή γραμμή, πράσινου χρώματος. Επίσης επεσήμαναν την κρίσιμη έκταση του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Οικισμού Βαγιοχωρίου, ως πολύγωνο κίτρινου χρώματος.
Από το συνδυασμό των άνω αποτυπώσεων προκύπτει, με απόλυτη σαφήνεια και ασφάλεια, ότι το πρώην Δημοτικό Σχολείο του Οικισμού Βαγιοχωρίου και η πέριξ αυτού έκταση, στην οποία συναινούμε να εγκατασταθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, εμπίπτει εξ ολοκλήρου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλβης, στον οποίο και μόνο ανήκει η αρμοδιότητα, για την λήψη αποφάσεων, σε σχέση με τη διαχείριση της συγκεκριμένης έκτασης».
Ο δήμος Βόλβης, τονίζει ακόμη ότι "ο χώρος με το κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βαγιοχωρίου, απέχει μόλις λίγα μέτρα, από τα σπίτια του χωριού (μεσολαβεί μόνο η επαρχιακή οδός Νυμφόπετρας-Ασκού) και λίγο μακρύτερα, βρίσκονται και τα νεκροταφεία του Βαγιοχωρίου, ενώ ο κοντινότερος οικισμός του Δήμου Λαγκαδά ο Ασκός είναι στα οκτώ χιλιόμετρα.
Ο δήμος Βόλβης, αντιλαμβάνεται ότι προφανείς παραλείψεις της γραφειοκρατίας, αβάσιμες και λανθασμένες αποφάσεις της διοίκησης μπορεί να ώθησαν τον δήμο Λαγκαδά στην εσφαλμένη άποψη ότι η περιοχή αυτή ανήκει στα όρια του.

Για τον λόγο αυτό, ο δήμος Βόλβης επέλεξε να απαντήσει τεκμηριωμένα στις όποιες αιτιάσεις και όχι με ακραίες δηλώσεις και ενέργειες. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι θα υπερασπισθεί και με νομικές διαδικασίες, αν χρειαστεί το δίκαιο του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.