Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ο Δήμος Λαγκαδά τίμησε την Επέτειο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου




Την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου ο Δήμος Λαγκαδά.
Το πρωί με το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, παρουσία των ποντιακών σωματείων του Δήμου μας τα οποία παρέστησαν με τα λάβαρα και τις παραδοσιακές φορεσιές τους.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο πεσόντων της πόλης, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Λαγκαδά και συνοδεία τιμητικού αγήματος του στρατού.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συμβολική πορεία από τα μέλη των ποντιακών σωματείων συνοδεία της παραδοσιακής ποντιακής λύρας έως την κεντρική πλατεία Λαγκαδά, όπου και εκφωνήθηκε ψήφισμα από τον Πρόεδρο του συλλόγου Ένωση Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων. Στο ψήφισμα που προσυπογράφουν όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι, κεντρικό αίτημα αποτελεί η αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά τα χρόνια 1914 – 1922, με τη μορφή της διεθνούς αναγνώρισης
Ο Δήμαρχος Λαγκαδά χαιρέτισε την πρωτοβουλία των ποντιακών σωματείων του Δήμου μας και δήλωσε τη στήριξή του σε κάθε νέα τους συλλογική δράση για τη διατήρηση της μνήμης αλλά και τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Από την Πέμπτη 19 Μαΐου, ημέρα την οποία η Βουλή των Ελλήνων έχει επισήμως ανακηρύξει ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αναρτήθηκε στο κτίριο του Δημαρχείου Λαγκαδά πανό με το μήνυμα της διεκδίκησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.