Σελίδες

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΧΙΚΟ ...



Το αργότερο στις αρχές του 2017 θα βρίσκεται σε πλήρη απόδοση η μονάδα βιοαερίου, δυναμικότητας 1 MW και συνολικού προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ, που στήνουν στο Κολχικό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης αγελαδοτρόφοι της περιοχής.

Η επένδυση, προϋπολογισµού ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, µε δυναµικότητα ηλεκτροπαραγωγής 1 MW, την περίοδο αυτή είναι στο στάδιο των δοκιµαστικών τεστ, έχοντας φτάσει στο 80% της αναµενόµενης παραγωγής και µέχρι το τέλος Νοεµβρίου αναµένεται να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Για την πλήρη χρηµατοδοτική κάλυψη, ένα σηµαντικό µέρος των απαραίτητων κεφαλαίων προήλθε από το πρόγραµµα «Jessica» και το υπόλοιπο από δανεισµό και ίδια κεφάλαια των µετόχων της «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ». Στην τελευταία µετέχουν ισοµερώς πολύ γνωστές αγελαδοτροφικές οικογένειες, όπως είναι αυτές των κ. κ. ∆αργινάκη, Μουρατίδη, Καρβουνίδη, Κεφαλά, αλλά και οι κ. κ. Βασίλης και Σπύρος Τζιάκας και Τάσος Μητσόπουλος, ιδιοκτήτες της ErgoPlanning ΕΠΕ που δραστηριοποιείται από το 2001 στο τοµέα των συµβουλευτικών υπηρεσιών και επιµελήθηκε το φάκελο της επένδυσης, ενώ έτρεξε και τις διαδικασίες.

«Αργήσαµε πολύ. Θα έπρεπε να έχουµε προχωρήσει σε αυτό το βήµα πριν από χρόνια. Νοµίζω ότι σε δύσκολες περιόδους, µε την τιµή του γάλακτος να κινείται σε πολύ χαµηλά επίπεδα, επενδύσεις στο βιοαέριο µπορούν να κρατήσουν όρθιες τις αγελαδοτροφικές εκµεταλλεύσεις», τόνισε στην Agrenda ο Γιώργος Κεφαλάς, προσθέτοντας µε νόηµα πως κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι στη Γερµανία, στην Αυστρία και στην Ιταλία, πολλές από τις εκτροφές έχουν εγκατεστηµένη και µονάδα βιοαερίου.

Το όφελος προκύπτει από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύµατος που παράγεται, όσον αφορά στην οικονοµική του διάσταση, αλλά κι από την καύση λυµάτων που προκύπτουν από τις εκτροφές.

Υγρή κοπριά και απόβλητα ελαιοτριβείων

Ως πρώτη ύλη χρησιµοποιούνται 200 κ. µ. υγρής κοπριάς, που καταφτάνουν καθηµερινά στη µονάδα από αγελαδοτροφικές εκµεταλλεύσεις µετόχων αλλά και γειτονικών µονάδων, καθώς και 20 κ.µ. από υπολείµµατα ελαιοτριβείων και τυροκοµείων. Σε αυτή τη φάση χρησιµοποιούνται και περίπου 10 τόνοι ενσιρώµατος χειµερινών σιτηρών, οι οποίοι, όµως, αναµένεται να µειωθούν.

∆ίνει ηλεκτρική ενέργεια και κοµπόστ 
«Τα παραγόµενα προϊόντα από την λειτουργία της µονάδας περιλαµβάνουν τόσο ηλεκτρική ενέργεια, η οποία διατίθεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, όσο, επίσης, και εδαφοβελτιωτικό κοµπόστ σε υγρή και στερεή µορφή που θα διατίθεται κατά προτεραιότητα στους συνεργάτες της µονάδας που προµηθεύουν την πρώτη ύλη για την λίπανση των αγροτεµαχίων τους και ακολούθως σε άλλους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής που πιθανώς θα δείξουν ενδιαφέρον» λέει ο κ. Τζιάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.