Σελίδες

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΘΕΣΜΩΝ - ΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ




Έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς. Στη βουλή την επόμενη εβδομάδα τα νέα μέτρα. Άγριο 'μαχαίρι' στις συντάξεις από την 1/1/2019. Δεν γλύτωσαν ούτε οι επικουρικές. Στο 9% η μέση μείωση με πλαφόν 18% στις περικοπές προσωπικής διαφοράς και σε κύριες και σε επικουρικές.

Το αφορολόγητο μειώνεται από 1.1.2020 ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι στις 5.681 από 8.636 ευρώ σήμερα. 

Δεν υπάρχει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, δεν θα υπάρξει ούτε lock out.

Καταργείται όμως η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκρισή τους και ο έλεγχος πηγαίνει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. 

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018 θα επανέλθει η αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, υπερίσχυση δηλαδή ευνοϊκότερης κλαδικής σύμβασης έναντι της 

επιχειρησιακής. Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, θα υπάρξει διεύρυνση του ισχύοντος πλαισίου τόσο ως προς την τουριστική περίοδο όσο και ως προς τις τουριστικές περιοχές. Κατά πληροφορίες η αρμοδιότητα για τον ορισμό τους περνά στον περιφερειάρχη. 

Πωλείται το 30 με 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.

Στα θετικά αντίμετρα: Η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα επεκτείνεται σε όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο στους συνταξιούχους. 

Για εισοδήματα μέχρι 700 ευρώ το μήνα η συμμετοχή θα είναι μηδενική και για εισοδήματα από 700 έως 1200 ευρώ το μήνα η συμμετοχή μειώνεται στο 50%.

Προβλέπεται η επιδότηση ενοικίου 1000 ευρώ για 600.000 άτομα, αύξηση του επιδόματος τέκνων συνολικού, επέκταση σχολικών γευμάτων και αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Στα φορολογικά το 2019 θα ισχύσει μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σε 26%,
μείωση του συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20%. 

Επανασχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ αλλά η είσπραξη δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 2,4 δισ. από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.


www.rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.