Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ





Ολοκληρώθηκε η Τριμερής Συνάντηση των ηγετών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών παίρνει θεσμικό χαρακτήρα.

Θα επαναληφθεί όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ζητώντας μάλιστα από τον Βούλγαρο ομόλογό του να πάρει σχετική πρωτοβουλία μιας και η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2018.

«Η ασφάλεια της Ευρώπης περνά από τα Βαλκάνια» αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλα οι τρεις ηγέτες. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός εντείνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη για τα δυτικά Βαλκάνια λόγω πολιτικών, εθνοτήτων παραθέσεων, εξτρεμισμού αλλά και προσπάθεια επιρροής και των χωρών.

Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ομαλοποίηση των πολιτικών εξελίξεων στα Σκόπια. Μάλιστα στο σημείο αυτό απεύθυνε πρόσκληση διεύρυνσης της συνεργασίας που ξεκίνησαν σήμερα οι τρεις χώρες απέναντι σε μισαλλόδοξες πτυχές που όπως είναι πηγή εντάσεων στα Βαλκάνια.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το μήνυμα του προς τα Σκόπια λέγοντας πως ο δρόμος τους για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. περνά μέσα από την επίλυση του ονόματος των Σκοπίων.

Τα συμπεράσματα της Τριμερούς

Στα βασικά συμπεράσματα της Τριμερούς είναι να αναζωογονηθεί η ενταξιακή πολιτική των Βαλκανίων, περιλαμβανομένης και της Σερβίας που περιμένει το πράσινο φως. 

Είναι ευτυχής συγκυρία είπε ο Πρωθυπουργός που τα δύο γεγονότα συμπίπτουν αναφερόμενος και στην παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στα έργα και στις υποδομές έγινε ζήτηση για τα ενεργειακά, για τον διασυνδετήριο αγωγό IGB που έχει τη δυνατότητα επέκταση και προς την Σερβία. Η πλωτή σύνδεση Θεσσαλονίκης Βελιγραδίου μέσω των ποταμών Μοράβα και Αξιού.

Ο Σέρβος Πρόεδρος κ. Βούτσιτς εστίασε στο γεγονός ότι οι 3 χώρες μαζί είναι δέκα φορές πιο δυνατές.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές για την ενίσχυση του τουρισμού. Αναφέρθηκε στην άποψη των Βούλγαρων όπως χαρακτηριστικά είπε στην Χαλκιδική ακούς περισσότερο πλέον να μιλάν στα Βουλγαρικά.


www.rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.