Σελίδες

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Φέσι σε χιλιάδες καπνοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας




Σε απόγνωση 1112 οικογένειες καπνοπαραγωγών σε όλη την Ελλάδα, κυρίως σε Ξάνθη, Σέρρες, Κιλκίς, Γρεβενά, Κοζάνη, Κατερίνη, Αγρίνιο και Καρδίτσα. 

Δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τη σοδειά που παρέδωσαν το 2016 στην Καπνική Μιχαηλίδης.
Η εταιρεία τους οφείλει περίπου 6,5 εκ. ευρώ επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης και παύση των εξαγωγών της.


Από το Φθινόπωρο του 2016, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος» (ΠΑΕΓΑΕ) έχει δεσμεύσει καπνά του ομίλου μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου που αφορά σε ελλείμματα ποσοτήτων καπνού.


Από τον περασμένο Μάρτιο καπνικοί συνεταιρισμοί είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη ζητώντας να τους δοθεί η δυνατότητα να αποδεσμεύσουν τις ποσότητες για τις οποίες δεν είχαν πληρωθεί. Εκτιμάται ότι στις αποθήκες του Μιχαηλίδη βρίσκονταν πάνω από 1 εκ 700.000 τόνοι καπνού, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΡΘ ο Βασίλης Μελενικλής, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής οργάνωση καπνού Ελλάδος. 


Το δικαστήριο δικαίωσε τους καπνοπαραγωγούς και άμεσα ξεκίνησαν την διαδικασία μεταφοράς του καπνού. Πρόλαβαν μέσα σε δύο ημέρες και πήραν το 70% της ποσότητας, όμως προσέφυγε στο δικαστήριο οι τράπεζες που κάνουν τον έλεγχο δικαιώθηκαν κι έτσι η διαδικασία μεταφοράς σταμάτησε. 


Οι καπνοπαραγωγοί προσέφυγαν εκ νέου στα δικαστήρια στις 8 Ιουνίου και ακόμη αναμένουν την απόφαση. 

Μέχρι τότε το περίπου 1 εκ. τόνων καπνού που πήραν από πήραν από τις εγκαταστάσεις του Μιχαηλίδη περιμένει σε δύο αποθήκες σε Θεσσαλονίκη και Αξιούπολη. 


Αν δεν βγει από τις αποθήκες του Μιχαηλίδη το 100% του καπνού δεν μπορούμε να πουλήσουμε πουθενά, είπε στο ΡΘ ο Σάββας Βασίλειος, υπεύθυνος του αγροτικού καπνικού συνεταιρισμού Λόφου Μηλιάς. 


Μόνο στον εν λόγω συνεταιρισμό υπάρχουν 23 παραγωγοί που έχουν να λαμβάνουν από την καπνική Μιχαηλίδης 182.000 ευρώ. 


www.rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.