Σελίδες

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ , ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ " ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ "







Ο Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας  «Το Άγιο Πνεύμα», σας προσκαλεί στην αφηγηματική – χορευτική παράσταση με τίτλο «Κάθε γυναίκας όνομα, το κάναμε τραγούδι….»

Συνέντευξη με τον χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου κ. Σταμπουλή Αστέριο από τη Φωνή Επαρχίας Λαγκαδά και τον Π. Παναγιωτίδη .

- Κ. Σταμπουλή πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση που ετοιμάζει ο Σύλλογος.

- Καταρχήν να ευχαριστήσω το site σας για την πολύ καλή δουλειά που κάνει με το να προωθεί τα σημαντικότερα γεγονότα της γύρω περιοχής καθώς και όλης της Μακεδονίας. 
Κατά δεύτερον, όσον αφορά την παράσταση θέλω να κάνω γνωστό σε όλον τον κόσμο της Παράδοσης και όχι μόνο, ότι πρόκειται πραγματικά για μια δουλειά, την οποία είχαμε στο νου μας απ’ την προηγούμενη χρονιά. 
Θα είναι μία παράσταση στην οποία θα παρουσιαστούν τραγούδια και χοροί της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου καθώς και των Βλάχων, όπου αναφέρονται γυναικεία ονόματα, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας κάθε τραγουδιού. 
Μία πραγματικά μεγαλειώδης παράσταση αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη γυναίκα, αυτό το χιλιοτραγουδισμένο άτομο της Ελληνικής Παράδοσης και Ιστορίας. Η παράσταση θα λάβει χώρα στις 27 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στην οδό Λαγκαδά 221 και ώρα 19:00 το απόγευμα. 
Καλώ όλον τον κόσμο που αγαπά την Παράδοση του τόπου μας, να έρθει να παρακολουθήσει την παράσταση μας και να γνωρίσει τραγούδια και χορούς που ίσως δε γνώριζε μέχρι πρότινος. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

- Βλέπω ότι μιλάτε με μεγάλη αγάπη για την Ελληνική Παράδοση, με πολλή αισιοδοξία και ενθουσιασμό γι αυτό που ετοιμάζετε. Πραγματικά τι είναι για εσάς η Ελληνική Παράδοση και οι Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροι;

- Πιστεύω ακράδαντα ότι για εμάς τους χοροδιδάσκαλους, η Παράδοση αποτελεί ένα κομμάτι ψυχοθεραπείας, ένα βιβλίο που ξεκίνησες να διαβάζεις και συνέχεια κάνεις στάσεις για να μην τελειώσει. 
Είναι κάτι το οποίο δεν έχει ακριβή ορισμό και ο κάθε συνάδελφος βλέπει διαφορετικά αυτό το ταξίδι. 
Εκτός του ότι ο χορός αποτελεί σωματικό και ψυχολογικό ίαμα, πολλές φορές σε βάζει στη διαδικασία να θελήσεις να γνωρίσεις την ιστορία κάθε Ελληνικού τόπου, τα ήθη και τα έθιμα καθώς και την εξέλιξη μέσα στο χρόνο. 
Πως ζούσαν, πως αντιδρούσαν στις στενοχώριες, στις χαρές, πως και γιατί χόρευαν έτσι όπως χόρευαν και τι σήμαινε για τους παλαιότερους ο χορός. Μπαίνεις σε μια διαδικασία κατανόησης της ιδιοσυγκρασίας τους και της ζωής τους σε γενικά πλαίσια. 
Παράδοση είναι το μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού, τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες, τα μοιρολόγια,  τα έθιμα, οι χοροί και οι σκοποί που μας συντροφεύουν σε κάθε χαρά και λύπη, οι ενδυμασίες, τα κεντήματα, τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας.

- Πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύλλογο Βλάχων Ευκαρπίας.

- Ο Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας «Το Άγιο Πνεύμα» πήρε το όνομα του ακριβώς επειδή ιδρύθηκε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, από Βλάχους που κατοικούν στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και κατάγονται από 4 διαφορετικά Βλαχοχώρια, τα Μεγάλα Λιβάδια του Όρους Πάϊκου, τον Κοκκινοπλό Ολύμπου, την Κλεισούρα Καστοριάς και τη Βλάστη Κοζάνης. 
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και συμμετέχει με πολυπληθή χορευτική ομάδα σε κάθε δραστηριότητα της Ομοσπονδίας. Αριθμέι 500 μέλη και πάνω από 100 χορευτές. Έχει 4 χορευτικά τμήματα, παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων και αντρικό, με Πρόεδρο τον κ. Αστέριο Σαμαρίνα.

- Κλείνοντας, θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις δικές σας δραστηριότητες με την ιδιότητα του γυμναστή – χοροδιδάσκαλου και να κάνετε μία προτροπή στον κόσμο για την Παράδοση;

- Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι αγαπώ πάρα πολύ την Παράδοση σε σημείο παράνοιας. Οι ορμές μου είναι έμφυτες και μεγάλες λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής μου ως Βλάχος από τα Μεγάλα Λιβάδια, ένα υπέροχο χωριό με πλούσιο πολιτισμό και Ντόπιος Μακεδόνας από το Κολχικό,  ένα χωριό που έχει να προσφέρει πάρα πολλά στη γύρω περιοχή με κατοίκους Ντόπιους, Πόντιους και Βλάχους, οι οποίοι ζουν αρμονικά εδώ και πολλά χρόνια και όταν χρειάζεται να ενωθούν μπορούν να πετύχουν θαύματα. Από κει και πέρα, αυτό το οποίο κάνω εγώ εδώ και πολλά χρόνια πριν αποφοιτήσω από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Α.Π.Θ.), είναι ότι προσφέρω τον ελεύθερο μου χρόνο καταγράφοντας, μελετώντας και διδάσκοντας τους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς Συλλόγους, όπως είναι ο Σύλλογος Μεγαλολιβαδιωτών Πάϊκου, τα χορευτικά τμήματα του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Νέας Πολιτείας Ευόσμου, ο Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας «Το Άγιο Πνεύμα» και προσφάτως το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης!  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μου διαθέσατε και εύχομαι να είστε πρωτοπόροι στην ενημέρωση και να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο να ενθαρρύνετε καταστάσεις όπως η Παράδοση γιατί τις κρίσιμες αυτές ώρες που περνά η Πατρίδα μας, η Παράδοση είναι ένας τρόπος να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Εύχομαι σε όλον τον κόσμο καλή χρονιά με υγεία πάνω απ’ όλα και τον καλώ να εμπιστευτεί τα παιδιά του στους πολιτιστικούς συλλόγους της γύρω περιοχής, διότι είναι άνθρωποι που παράγουν έργο και προάγουν πολιτισμό. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας αλώβητο αυτόν το θησαυρό για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δε θα σβήσει τίποτα στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης. Σας περιμένουμε όλους στην παράσταση μας!

 Λίγα λόγια για τον χοροδιδάσκαλο κ. Σταμπουλή 

Ο κ. Σταμπουλής Αστέριος είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) στο Α.Π.Θ.  με ειδικότητα στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς. Πτυχιούχος Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Δικτύων και αυτοματισμών γραφείου.
Από το 2008 μέχρι σήμερα εργάζεται ως χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών Πάϊκου και αποτελεί τον υπεύθυνο ηλεκτρονικής επικοινωνίας  και δημοσίων σχέσεων του διοικητικού συμβουλίου. Από το 2012 μέχρι σήμερα εργάζεται ως χοροδιδάσκαλος στα χορευτικά τμήματα του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της Νέας Πολιτείας Ευόσμου. Είναι επίσης χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Βλάχων Ευκαρπίας «Το Άγιο Πνεύμα» από το 2013 έως σήμερα. Τέλος, χοροδιδάσκαλος του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης από το 2017. 

Συμμετείχε ως εισηγητής στο 17ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Βλάχικης Ιστορίας, Λαογραφίας και Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν τους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς καθώς και την Ελληνική Παράδοση γενικότερα.

Κατάγεται από τα Μεγάλα Λιβάδια Πάϊκου και από το Κολχικό Θεσσαλονίκης.   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.