Σελίδες

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Τούρκοι αλιείς αλωνίζουν στο Αιγαίο- Πόλεμος στην Ζουράφα






Μάχη κυριαρχίας και «πόλεμος» για μια καλή ψαριά. Ξεκινούν με γριγρί, 35 μέτρα το μικρότερο, από το λιμάνι της Ενέζ στην Τουρκία, νότια της Αλεξανδρούπολης, μία ανάσα από τα ελληνικά σύνορα. Παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων καταγγέλλουν οι Έλληνες αλιείες. 

Σε λίγο οι Τούρκοι θα φτάσουν ως τον Θερμαικό, προειδοποιούν. Κρυφτούλι μεταξύ λιμενικού και Τούρκων αλιέων. Πρόβλημα με την νησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης. Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι θέλουν. 

Παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα. Οι Έλληνες αλιείες έχουν να πατήσουν χρόνια στην Ζουράφα, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΡΘ μπορεί τα φώτα της επικαιρότητας να στρέφονται στα Ίμια, ωστόσο σε πεδίο έντασης και μάλιστα καθημερινής έχει μετατραπεί η νησίδα Ζουράφα. 

Εμείς οι Έλληνες αλιείες την έχουμε ξεχάσει την Ζουράφα. Εγώ προσωπικά έχω να πάω 3 χρόνια είπε στο ΡΘ ο Σαρίκας Θεόδωρος, κυβερνήτης αλιευτικού από την Αλεξανδρούπολη. Υπαρκτό το πρόβλημα στην Ζουράφα. Οι καταγγελίες των αλιέων αρκετές φορές ισχύουν, παραδέχτηκε στο ΡΘ ο πρόεδρος των λιμενικών Θράκης Σάκης Ζησίδης. 

Σύμφωνα με τον κ. Ζησίδη πρόκειται για συγκεκριμένη ομάδα αλιέων που ψαρεύουν κυρίως στα διεθνή ύδατα στα οποία και το λιμενικό δεν μπορεί να παρέμβει. 

Όπως προσθέτει ωστόσο υπάρχουν και παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων, οι οποίες είναι συνήθως οριακές ενώ κάποιες φορές τα τουρκικά αλιευτικά συνοδεύονται από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. 

Πέρα από τα σπουδαία και μεγάλα όπως είναι τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας που διακυβεύονται , η δράση των Τούρκων αλιέων έχει σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι Τούρκοι αλιεείς δεν υπόκεινται σε ευρωπαικούς κανονισμούς, τους οποίους είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν οι Έλληνες συνάδελφοί τους. 

Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν για το ψάρεμα λαμπτήρες πολύ μεγάλης ισχύος, οι οποίες καίνε ότι βρεθεί μπροστά τους και εξοντώνουν τα μικρά ψάρια και τον γόνο. Επίσης οι Τούρκοι βγάζουν ότι δίχτυ που σαρώνει τα πάντα (5 χιλιοστά το τετράγωνο), ενώ οι Έλληνες αλιείες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (40 χιλιοστά το τετράγωνο) προκειμένου να μην σκαλώνουν τα μικρά ψάρια και οι γόνοι. 

Αν συνεχίσουν έτσι σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε ψάρια, προειδοποίησε μιλώντας στο ΡΘ ο Παράσχος Αγανικόλας, πρόεδρος συλλόγου μηχανοτρατών στην Καβάλα. 

Eπαγγελματίες αλιείς που μίλησαν στο ΡΘ καταγγέλλουν ότι παρά το γεγονός ότι έχουν κοινοποιήσει το πρόβλημα ακόμη και με ντοκουμέντα, η πολιτεία δεν έχει κάνει κάτι για να το λύσει. Ακούστε τα ηχητικά αποσπάσματα:

Ακούστε τα ηχητικά αποσπάσματα:

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.